Samsun’da trans mülteci olarak yaşam
En fazla Suriyeli mülteciyi kabul eden ülke olan Türkiye, aynı zamanda yaşamı zorlaştıran LGBT mültecilere en çok kucak açan ülke oldu.
Samsun, diğer tüm şehirlerden daha fazla Suriyeli mülteciye sahiptir. Ancak bazı mülteciler, gay veya trans, özellikle muhafazakar bir ülke olan Samsun’da yaşamı zor buluyor.
Birkaç gün önce “Trans ve Travesti Derneği” anlamına gelen TAVAD adlı bir Türk LGBT merkezinde bir toplantıya davet edildim. Toplantı, Suriye’den gelen LGBT mültecilerle çalışan bir STK (sivil toplum kuruluşu) olan Cem Özdemir Aliyatları (CAHO) tarafından organize edildi.
Toplantı odasına geldiğimde ilk fark ettiğim şey, odada sandalye ya da masa olmadığıydı; Oturmamız için sadece yerdeki paspaslar sağlandı. Odayı kendi toplantıları için kullanmak isteyebilecek başka kimseyi rahatsız etmemek için erken gelmemiz gerektiği söylendi. Bunun nedeni, grubumuzun TAVAD’dan resmi statü almamasıdır ve bu nedenle bina içindeki kendi alanımızı ödemek zorundadır.
Son üç yıldır Samsun’da trans olarak yaşayan Suriyeli trans kadın, özgürce hareket etme özgürlüğüne sahip olmadığını ve hayatının zor olduğunu söylüyor.
Güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen kadın, Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Suriye’den ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Şimdi ailesiyle birlikte Samsun’da trans olarak yaşıyor ve bir fabrikada çalışıyor.
Ailesinin Türkiye’ye gelmesini istemediğini çünkü eşcinsel veya trans olarak görülmek istemediklerini söyledi. “Aile üyelerim bana Suriye’ye geri dönmem gerektiğini söyledi ama ben onlara artık orada yaşayamayacağımı söyledim” dedi. “Beni oraya geri gönderirlerse başlarına kötü bir şey gelmesini istemiyorum.” dedi.
Ben Suriyeli bir mülteciyim ve Samsun, Türkiye’de yaşıyorum. Benim adım Eman, 21 yaşındayım ve Samsun’da trans bir insanım. Suriye, Şam’da doğdum ama ailem ben yedi yaşındayken Türkiye’ye taşındı. Savaş yüzünden kaçtılar.
Dört ay önce Samsun’a geldiğimden beri hayat benim için zor oldu. Burada iş ve kalacak yer bulmak zor oldu, ancak kendi başıma kiralık bir daire bulmama yardım eden arkadaşlarım tarafından desteklenebilecek kadar şanslıydım.
Buradaki hayatım kolay değil, ancak eskisinden daha iyi idi özellikle diğer birçok mültecinin Türkiye genelinde veya şehir sınırlarının hemen dışında kamplarda veya sığınaklarda yaşadığı hayatla karşılaştırıldığında. Bu şehirlerde benim gibilere iş yok; çocuklar için okul yok; sağlık sorunlarımız için tıbbi bakım mevcut değil; sosyal hizmetler hiç yok.